Benaki Museum

Inhoudsopgave

Informatie over het Benaki Museum

Adres & Locatie

Bezoek aan het Benaki Museum (Athene)

Het Benaki Museum in Athene is een van de belangrijkste culturele instellingen van Griekenland. Opgericht in 1930 door Antonis Benakis ter nagedachtenis aan zijn vader, biedt het museum een rijke verzameling kunst en geschiedenis die verschillende tijdperken en stijlen beslaat. Het museum heeft een centrale rol gespeeld in het bewaren en tentoonstellen van het Griekse erfgoed, maar ook in het bevorderen van internationale kunst en cultuur. Met verschillende vestigingen verspreid over Athene, heeft het Benaki Museum een groot aanbod aan collecties die bezoekers de mogelijkheid geven om een diepgaand inzicht te krijgen in zowel de Griekse geschiedenis als de moderne kunst. Hieronder lees je over de verschillende vestigingen van het Benaki Museum.

Benaki Museum van Griekse Cultuur

De hoofdvestiging van het Benaki Museum, gelegen in het centrum van Athene, richt zich voornamelijk op de Griekse cultuur en geschiedenis. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 40.000 objecten, variërend van de prehistorie tot de moderne tijd. Hier kunnen bezoekers archeologische vondsten, Byzantijnse iconen, traditionele kleding en schilderijen bewonderen. De presentatie van de collectie volgt een chronologische volgorde, waardoor bezoekers een helder overzicht krijgen van de ontwikkeling van de Griekse beschaving door de eeuwen heen. Deze vestiging is een must-see voor iedereen die een diepere waardering voor de Griekse geschiedenis wil ontwikkelen.

Benaki Museum van Islamitische Kunst

Het Benaki Museum van Islamitische Kunst, gelegen in de wijk Kerameikos, is een van de verborgen parels van Athene. Dit museum toont een indrukwekkende verzameling van islamitische kunstvoorwerpen uit een groot geografisch gebied, waaronder werken uit Egypte, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Perzië. De collectie omvat kunst uit verschillende perioden, van de 7e tot de 19e eeuw, en bevat onder andere keramiek, sieraden, wapens en textiel. De architectuur van het museum zelf is ook een bezienswaardigheid, met prachtige tentoonstellingszalen die zijn aangepast om de kunstwerken op hun best te presenteren.

De Ghika Gallery

De Ghika Gallery, gewijd aan de bekende Griekse kunstenaar Nikos Hadjikyriakos-Ghika, toont een uitgebreide verzameling van zijn werken, evenals een overzicht van de moderne Griekse kunst. De galerie is gevestigd in het voormalige huis en atelier van Ghika, wat een intieme sfeer creëert voor de tentoonstelling. Naast Ghika’s werken biedt de galerie ook een kijkje in de Griekse artistieke scene van de 20e eeuw, met werken van andere prominente kunstenaars, schrijvers en intellectuelen die de Griekse moderniteit hebben gevormd. Dit museum vormt een brug tussen traditionele en moderne Griekse kunst.

Benaki Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum, gelegen in een prachtig neoklassiek gebouw aan de kust van Palaio Faliro, is een charmante en unieke vestiging van het Benaki Museum. Hier worden duizenden antieke Griekse en Europese speelgoedstukken getoond, van poppen en bordspellen tot miniatuurtreinen en speelgoed uit het Victoriaanse tijdperk. Het museum biedt een nostalgische blik op de kindertijd door de eeuwen heen en is een favoriete bestemming voor gezinnen en speelgoedverzamelaars. De collectie beslaat meer dan drie eeuwen en biedt een fascinerend overzicht van hoe speelgoed culturen en periodes weerspiegelt.

Pireos 138

Het Benaki Museum Pireos 138, gelegen aan de gelijknamige straat, is een modern cultureel centrum dat zich richt op hedendaagse kunst en grootschalige tentoonstellingen. Het gebouw heeft een industrieel-chique ontwerp en beschikt over ruime galerijen die geschikt zijn voor tijdelijke tentoonstellingen van uiteenlopende kunstvormen, zoals fotografie, beeldhouwkunst en nieuwe media. Dit is een dynamische plek waar bezoekers niet alleen kunst kunnen bewonderen, maar ook kunnen deelnemen aan workshops, lezingen en andere culturele evenementen. Pireos 138 staat bekend om zijn innovatieve programmering en fungeert als een ontmoetingsplek voor kunstenaars, curatoren en het bredere publiek.

Leigh Fermor House

Het Leigh Fermor House, gelegen aan de kust van Kardamyli in de Peloponnesos, was het huis van de beroemde Britse schrijver en reiziger Patrick Leigh Fermor. Na zijn dood werd het huis overgedragen aan het Benaki Museum en opengesteld voor het publiek. Het huis staat bekend om zijn charmante architectuur, omgeven door weelderige tuinen, en biedt een prachtig uitzicht op de zee. Binnen kunnen bezoekers genieten van een verzameling persoonlijke voorwerpen van Leigh Fermor, zoals boeken, foto’s en reissouvenirs. Het huis weerspiegelt de avontuurlijke geest en intellectuele nieuwsgierigheid van Leigh Fermor en dient tegenwoordig ook als schrijversresidentie voor kunstenaars en intellectuelen, waardoor zijn erfenis voortleeft.

Yannis Pappas Studio

De Yannis Pappas Studio, gevestigd in het huis en atelier van de beroemde Griekse beeldhouwer en schilder Yannis Pappas, biedt een intieme kijk op het leven en werk van deze invloedrijke kunstenaar. Het museum toont een uitgebreide verzameling van Pappas’ sculpturen, schilderijen en schetsen, evenals persoonlijke voorwerpen die inzicht geven in zijn creatieve proces. De studio, die zich in een rustige buurt van Athene bevindt, biedt bezoekers de kans om een breed scala aan kunstwerken te ontdekken, van monumentale beelden tot verfijnde portretten. Deze vestiging benadrukt Pappas’ bijdrage aan de moderne Griekse kunst en fungeert als een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars.

NEMA Passementerie

De NEMA Passementerie is een speciale afdeling binnen het Benaki Museum die zich richt op de kunst van het passementwerk, oftewel de vervaardiging van decoratieve franjes, koorden en kwasten. Dit ambacht, dat zijn oorsprong vindt in de Byzantijnse en Ottomaanse tradities, heeft een belangrijke rol gespeeld in de Griekse cultuur en decoratie. In dit museum worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van textielkunst, met een uitgebreide collectie van handgemaakte passementstukken die door de eeuwen heen zijn vervaardigd. Het museum biedt tevens workshops en demonstraties om de technieken en kennis van dit verfijnde ambacht levend te houden.

Aanbiedingen voor vakanties in Athene
TUI
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Sunweb
Momenteel 8 vakanties beschikbaar.
9,3
4.7/5
De Jong Intra
Momenteel 15 vakanties beschikbaar.
9,1
4.6/5
Bebsy
Momenteel 30 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
Suntip
Momenteel 23 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
VakantieDiscounter
Momenteel 135 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Zoover
Momenteel 38 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Tjingo
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
8,7
4.4/5