Werken als expat in Athene? Dit moet je weten over werken in Griekenland

Athene trekt steeds meer expats aan, waaronder ook Nederlanders. De Griekse cultuur, het warme klimaat en de relaxte levensstijl maken Athene een aantrekkelijke optie om te werken en te wonen. Maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden als je de stap naar Athene overweegt. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om te weten over werken in Athene als Nederlander.

1. Werkvergunning en documenten

Nederlanders hebben dankzij het EU-burgerschap geen werkvergunning nodig om in Griekenland te werken. Wel zijn er een aantal administratieve stappen die je moet doorlopen:

  • Registratie bij de lokale gemeente: Dit is verplicht als je van plan bent langer dan drie maanden te blijven. Je krijgt hierbij een “Certificate of Registration” (Πιστοποιητικό Εγγραφής), wat je verblijf in Griekenland als EU-burger legaliseert.
  • Grieks belastingnummer (AFM): Om in Griekenland te werken en een bankrekening te openen, heb je een belastingnummer nodig, ook wel het “AFM” (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) genoemd. Dit krijg je bij het lokale belastingkantoor.
  • Socialezekerheidsnummer (AMKA): Voor zorg- en sociale zekerheidsdiensten heb je een AMKA-nummer nodig. Hiermee krijg je toegang tot de Griekse gezondheidszorg.

2. Banen en werkgelegenheid in Athene

Athene heeft een diverse arbeidsmarkt, waarbij de meeste internationale werknemers terechtkomen in sectoren zoals toerisme, klantenservice, IT, en onderwijs.

  • Toerisme en hospitality: Aangezien Griekenland een populaire toeristische bestemming is, zijn er vaak vacatures in de toerismesector, variërend van hotels tot reisorganisaties.
  • Klantenservice en BPO (Business Process Outsourcing): Veel internationale bedrijven hebben klantenservice-afdelingen in Athene, waar er behoefte is aan meertalige medewerkers. Nederlanders kunnen vaak goed terecht bij deze bedrijven voor klantenservicebanen.
  • IT en technologie: Er is ook een groeiende vraag naar IT-specialisten in Athene, en sommige techbedrijven hebben zelfs kantoren in de stad.
  • Engelstalig onderwijs: Er zijn ook mogelijkheden in het onderwijs, vooral als docent Engels of andere talen. Athene heeft enkele internationale scholen en taalinstituten waar je als Nederlander aan de slag kunt.

3. Salarissen en kosten van levensonderhoud

Het gemiddelde salaris in Griekenland ligt lager dan in Nederland, maar de kosten van levensonderhoud zijn over het algemeen ook lager, hoewel dit per gebied verschilt.

  • Salarissen: De salarissen variëren sterk per sector en ervaring, maar het gemiddelde netto maandsalaris ligt rond de €800-€1.200 voor startposities. Posities in technologie en management kunnen hogere salarissen opleveren.
  • Levensonderhoud: Athene is relatief betaalbaar, vooral qua huur en boodschappen. Gemiddeld betaal je voor een eenkamerappartement in het centrum zo’n €400-€600 per maand. Reken op €200-€300 voor boodschappen en uit eten gaan is vaak goedkoper dan in Nederland.

4. Belasting en sociale zekerheid

Werken in Griekenland betekent dat je onderhevig bent aan de Griekse belastingen. Het belastingstelsel is progressief, wat betekent dat je meer belasting betaalt naarmate je meer verdient.

  • Inkomstenbelasting: Griekenland heeft verschillende belastingtarieven afhankelijk van het inkomen. De tarieven variëren van 9% tot 44%, afhankelijk van je inkomen.
  • Sociale zekerheid: Werknemers en werkgevers dragen bij aan de sociale zekerheid. Dit omvat onder andere ziektekostenverzekering en pensioenbijdragen. Zorg ervoor dat je bent aangemeld voor de Griekse sociale zekerheidsdienst als je werkt, zodat je verzekerd bent van medische zorg.

5. Cultuur en werkomgeving

De werkcultuur in Griekenland verschilt aanzienlijk van die in Nederland. Hoewel dit natuurlijk per bedrijf kan variëren, zijn er enkele algemene punten om in gedachten te houden:

  • Hiërarchie en formaliteit: In de meeste Griekse bedrijven is er een duidelijke hiërarchie en worden besluiten vaak door leidinggevenden genomen. Dit betekent dat de werkcultuur iets formeler kan zijn dan in Nederland.
  • Lunchtijd en siësta: Grieken nemen vaak een langere pauze rond lunchtijd en houden soms een korte siësta, vooral in de zomer. De werktijden kunnen daardoor variëren, vaak tussen 9:00 en 18:00 uur, met een langere pauze in de middag.
  • Stress op flexibiliteit: Hoewel punctualiteit belangrijk is, heerst er in Griekenland vaak een ontspannen houding ten opzichte van deadlines en tijdsplanning. Geduld en flexibiliteit zijn belangrijk als je in een Griekse werkomgeving terechtkomt.

6. Is de Engelse taal voldoende?

Hoewel veel Grieken Engels spreken, is het handig om wat basiskennis van de Griekse taal te hebben, vooral buiten werkcontexten. In veel internationale bedrijven in Athene is Engels echter de voertaal. Als je in de klantenservice werkt of met toeristen te maken hebt, kun je vaak terecht zonder Grieks te spreken.

7. Zorgverzekering en gezondheidszorg

Griekenland heeft een goed functionerend publiek zorgsysteem, maar veel expats kiezen voor aanvullende zorgverzekeringen. Met je AMKA-nummer heb je toegang tot het publieke zorgsysteem. Veel ziekenhuizen en artsen zijn goed uitgerust, maar het kan zijn dat je te maken krijgt met lange wachttijden.

  • Publieke gezondheidszorg: Basisgezondheidszorg is gratis voor werkenden, maar het systeem kampt soms met lange wachttijden.
  • Private zorgverzekering: Om wachttijden te omzeilen, kiezen sommige expats voor een aanvullende privéverzekering. Dit biedt vaak snellere toegang en een bredere keuze aan zorg.

8. Tips voor integratie in de Griekse cultuur

  • Leer de taal: Zelfs basiskennis van het Grieks wordt gewaardeerd door de lokale bevolking en kan helpen in je dagelijks leven.
  • Maak lokale vrienden: Grieken zijn over het algemeen gastvrij en vriendelijk. Door vrienden te maken met de inwoners van Athene, kun je sneller integreren en de cultuur beter begrijpen.
  • Omarm de Griekse levensstijl: Grieken hebben een ontspannen benadering van het leven en werken vaak om te leven, in plaats van andersom. Door deze houding te omarmen, kun je je sneller thuis voelen in Athene.

Werken in Athene als Nederlander biedt de kans om een nieuwe cultuur te ontdekken, in een dynamische stad te wonen, en te genieten van een zonnig klimaat. Met de juiste voorbereiding en het papierwerk kun je zonder veel problemen aan de slag in Griekenland. Het land biedt volop kansen, vooral in sectoren zoals toerisme, klantenservice en IT. Meer weten over werken als expat in het buitenland? Dan heeft deze pagina van Rijksoverheid meer informatie.