Piraeus, haven van Athene

Piraeus is niet alleen de belangrijkste haven van Athene, maar ook een van de meest historische en gezellige havensteden in het Middellandse Zeegebied. Met zijn strategische ligging op slechts een paar kilometer van het hart van Athene, heeft Piraeus zich ontwikkeld tot een essentiële schakel tussen het Griekse vasteland en de talloze eilanden van de Egeïsche Zee. Deze dynamische stad fungeert als een bruisende poort naar de Griekse eilanden, waar duizenden reizigers dagelijks de ferry’s nemen om eilanden als Santorini, Mykonos en Kreta te verkennen.

Piraeus zelf is ook een bestemming die de moeite waard is. Van de oude haven van Zea en het archeologisch museum, tot het stijlvolle Mikrolimano vol met visrestaurants en gezellige terrasjes langs het water. Hier volgt een overzicht van wat reizigers kunnen verwachten van een bezoek aan deze bijzondere havenstad.

Vervoer naar Piraeus (vanaf Athene centrum)

De haven van Piraeus is eenvoudig te bereiken vanuit Athene. Per metro is het de snelste optie: de groene lijn (Lijn M1) verbindt het stadscentrum van Athene (Omonia en Monastiraki stations) rechtstreeks met het station van Piraeus (zichtbaar hiernaast). De rit duurt ongeveer 17 minuten vanaf Monastiraki en brengt je direct naar de haven, waardoor het ideaal is voor reizigers met een strakke planning of veel bagage. Iedere 10 minuten kun je reizen met deze metro.

Daarnaast zijn er ook busverbindingen die vanuit verschillende wijken van Athene naar Piraeus rijden, evenals taxi’s en Uber (ongeveer 10 minuten reizen) die op elk moment beschikbaar zijn. Vanaf de luchthaven van Athene kan men ook direct naar Piraeus reizen met de Expressbus X96, die dag en nacht rijdt en gemiddeld 90 minuten nodig heeft om de haven te bereiken.

Wat is er te doen in havenstad Piraeus?

Piraeus biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Archeologisch Museum van Piraeus, waar prachtige artefacten uit de oude Griekse geschiedenis worden tentoongesteld, waaronder bronzen beelden en vazen. Naast het museum kunnen reizigers een bezoek brengen aan het Maritiem Museum, waar de maritieme geschiedenis van Griekenland tot leven komt met modellen van schepen, schilderijen en oude kaarten.

Een van de mooiste wijken in Piraeus is Mikrolimano, een charmante haven met gezellige taverna’s en cafés met uitzicht op de aangemeerde vissersboten en luxe jachten. Hier kun je genieten van heerlijke verse visgerechten en de sfeer van de Middellandse Zee opsnuiven. Ook het Zea Marina-gebied is populair vanwege de vele restaurants, boetieks en cafés en biedt een prachtig uitzicht over de haven. Voor een wandeling is Kastella Hill de perfecte plek: hier kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de zee, vooral bij zonsondergang.

Boottochten en excursies vanaf Piraeus

Voor reizigers die op een veerboot stappen naar een van de Griekse eilanden, is het goed om te weten dat de haven van Piraeus verschillende terminals heeft voor bestemmingen naar de Cycladen, Dodekanesos, Kreta en andere eilanden. Het is raadzaam om goed te kijken vanaf welke terminal de veerboot vertrekt, aangezien de haven vrij groot is en elke terminal goed staat aangegeven. Boottochten, cruises, zeiltochten en andere excursies vanaf de Piraeus havens zijn erg populair. Voor boottours kun je het beste van te voren online kaarten boeken.

Daarnaast zijn er in Piraeus tal van hotels voor reizigers die een overnachting plannen, variërend van luxe accommodaties tot budgetvriendelijke opties. De stad heeft ook een uitgebreid aanbod aan eetgelegenheden en winkels, waar je alles kunt vinden van souvenirs tot lokale Griekse specialiteiten.

Aanbiedingen voor vakanties in Athene
TUI
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Sunweb
Momenteel 8 vakanties beschikbaar.
9,3
4.7/5
De Jong Intra
Momenteel 15 vakanties beschikbaar.
9,1
4.6/5
Bebsy
Momenteel 30 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
Suntip
Momenteel 23 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
VakantieDiscounter
Momenteel 135 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Zoover
Momenteel 38 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Tjingo
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
8,7
4.4/5

Geschiedenis van Piraeus en de haven

Piraeus heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, toen het werd gekozen als de belangrijkste haven van Athene. In de 5e eeuw v.Chr. ontwikkelde de beroemde Atheense staatsman Themistocles de haven als strategisch verdedigingspunt en handelscentrum. De haven speelde een cruciale rol in de bloei van het oude Athene en zorgde voor de aanvoer van graan, handel en militair materieel. Het was ook de basis voor de machtige Atheense vloot, die tijdens de Peloponnesische Oorlog Athene verdedigde.

In de loop der eeuwen kende Piraeus verschillende bloeiperioden en tegenslagen, waarbij het meerdere keren werd verwoest en heropgebouwd. Tegenwoordig is het een bruisende, moderne stad en een van de drukste havens van Europa. De rijke geschiedenis is nog steeds voelbaar door de archeologische opgravingen en de aanwezigheid van oude bouwwerken verspreid over de stad.