Het Akropolismuseum

Inhoudsopgave

Informatie over het Akropolismuseum

Prijzen & Tickets

Openingstijden

1 november t/m 31 maart
1 april t/m 31 oktober

Adres & Locatie

Museum van de Akropolis in Athene

Het Akropolismuseum is een van de belangrijkste archeologische musea in Griekenland en is gewijd aan de schatten van de Akropolis, het beroemde antieke fort dat boven de stad uittorent. Het museum, dat in juni 2009 werd geopend, is een modern architecturaal meesterwerk ontworpen door de Zwitserse architect Bernard Tschumi, in samenwerking met de Griekse architect Michalis Photiadis. Het gebouw is gelegen aan de voet van de Akropolis, vlakbij de historische wijk Plaka, en biedt een prachtig uitzicht op het Parthenon. Het Akropolismuseum huisvest meer dan 4.000 objecten, die zijn gerangschikt in chronologische volgorde en thematisch zijn ingedeeld. De collectie omvat een breed scala aan artefacten, variërend van de archaïsche periode (7e eeuw v.Chr.) tot de Romeinse en vroegchristelijke perioden.

Een van de hoogtepunten van het museum is de Parthenonzaal, waar de originele marmeren friezen, metopen en pedimenten van het Parthenon worden tentoongesteld. Deze zijn geplaatst in een glazen ruimte met dezelfde oriëntatie als het Parthenon zelf, waardoor bezoekers een unieke ervaring krijgen van hoe de sculpturen oorspronkelijk op de tempel waren aangebracht. In deze zaal wordt ook aandacht besteed aan de discussie rond de Elgin Marbles, de sculpturen die in de 19e eeuw door de Britse Lord Elgin werden meegenomen en nu in het British Museum in Londen worden tentoongesteld.

Het museum is ontworpen om een symbiose te creëren tussen de oude en moderne werelden. De vloeren van glas onthullen opgravingen van een oude Atheense wijk die onder het museum ligt, waardoor bezoekers letterlijk over de geschiedenis kunnen lopen. Deze architectonische keuzes versterken de verbinding tussen het museum en de omliggende archeologische vindplaatsen. Het Akropolismuseum is niet alleen een plek voor het tentoonstellen van kunst en cultuur, maar fungeert ook als een centrum voor onderzoek en educatie. Het organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en workshops, die bijdragen aan de kennis over en het behoud van het Griekse erfgoed.

Het Akropolismuseum is een onmisbare bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de oude Griekse beschaving. Het biedt een diepgaande en indrukwekkende reis door de geschiedenis van Athene en de Akropolis, en laat bezoekers de grandeur van het oude Griekenland op een moderne en interactieve manier ervaren.

Aanbiedingen voor vakanties in Athene
TUI
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Sunweb
Momenteel 8 vakanties beschikbaar.
9,3
4.7/5
De Jong Intra
Momenteel 15 vakanties beschikbaar.
9,1
4.6/5
Bebsy
Momenteel 30 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
Suntip
Momenteel 23 vakanties beschikbaar.
8,6
4.3/5
VakantieDiscounter
Momenteel 135 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Zoover
Momenteel 38 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Tjingo
Momenteel 31 vakanties beschikbaar.
8,7
4.4/5